Razstava v Tivoliju: Živi zakladi naših voda. Z njimi je življenje lepše.

Poznate Maksa z Bleda? Si predstavljate, kako velik je v resnici? Kaj pa črnega parkeljna iz Bele krajine? Pa drobnega zvezdogleda iz Save, ki povzroča sive lase načrtovalcem hidroelektrarn? Pridite jih pogledat v Tivoli! Skupaj z drugimi predstavniki bogate biotske pestrosti naših voda so na ogled v Jakopičevem razstavišču od 1. maja do zadnjega junija 2014. Posebno čarobni bodo v soju lune in luči, saj bodo junijske noči že poletno tople in prijetne za nočni sprehod po razsvetljeni promenadi.

Razstavo o biodiverziteti naših rek, potokov, jezer in drugih vodnih habitatov smo po uspešni lanski razstavi »Razkritih čudes reke« - diatomej na Krakovskem nasipu spet pripravili na Inštitutu LUTRA. Tudi ta razstava je dodana vrednost projektu LIFE AQUAVIVA - Živa voda od biodiverzitete do pipe in ni del prvotnega projektnega načrta. Živa bitja naših voda, ki nam lepšajo in izboljšujejo življenje, ker so z nami tukaj in zdaj, predstavljamo z najboljšim namenom, da jih spoznamo vsi in se aktivno zavzamemo za njihovo ohranjanje.

Čeprav ljubljansko Jakopičevo razstavišče obsega kar 120 razstavnih panojev, nam ni uspelo na razstavo pripeljati vseh živih vrst naših voda. Preveč jih je – in dobro je, da je tako.

Na razstavi s svojimi posnetki sodelujejo naši znani naravoslovni fotografi in ilustrator Jurij Mikuletič, med razstavljene fotografije pa smo uvrstili tudi najboljše z nagradnega fotografskega natečaja ŽIVA VODA. Razstavo je z brezplačnim razstavnim prostorom in finančno podporo omogočil Turizem Ljubljana, za kar se temu zavodu iskreno zahvaljujemo.

Namesto otvoritve bomo na svetovni dan biotske raznovrstnosti, 22. maja, pripravili poseben dogodek z vodstvom po razstavi in pestrim druženjem. Vabljeni!

Vabilo na odprtje razstave.pdf

 

Marjana Hönigsfeld Adamič

koordinatorka projekta LIFE AQUAVIVA

 

Vodomec (foto: Dora Gorše)Šotni mah in okroglolistna rosika (foto: Tatjana Gregorc)Krastača (foto: Davorin Tome)