Center AQUALUTRA praznuje 5. rojstni dan

center Aqualutra1Verjetno boste rekli kot mi, ko smo se zavedli tega dejstva: »Saj ni mogoče...« Pa je. Pet let je minilo od tistega 12. septembra, ko smo uradno, ob občinskem prazniku Gornjih Petrovcev, odprli Vidrin informacijski center v Križevcih na Goričkem. In prav toliko od tega, ko smo zaključili naš trdo prigarani projekt LIFE AQUALUTRA, namenjen ohranjanju vidre na območju Goričkega. Prav neverjetno se je spomniti, da v času začetka projekta, leta 2004, tudi Krajinskega parka Goričko še ni bilo... Nismo še bili del evropske skupnosti držav in nismo še imeli evra. Vse to se je zgodilo med trajanjem projekta, zato je bilo vodenje še napornejše. Podpisani koordinatorki je povzročilo dodaten pramen sivih las in kar nekaj težav s srcem. Kljub temu smo zgledno zaključili projekt in občina Gornji Petrovci je od Evropske komisije dobila povrnjen vsak evro, vložen v naravovarstveni projekt.

Z žalostjo se spominjam, da dragega profesorja Boštjana Anka, ki je v čustvenem govoru na odprtju vidrinega centra povedal nekaj spodbudnih resnic o varstvu narave na Goričkem, ni več. Tudi moje zveste spremljevalke Maybe, po kateri so me na Goričkem spoznavali, ni več. Za vedno bo ostala v gozdu nad centrom, od koder je med gradnjo budno spremljala vsak premik. V našo leseno hišo, zgrajeno iz domačih borovcev, ki sem jo ob odprtju ljubkovalno poimenovala »lonček Mojce Pokrajculje« in kjer naj bi zavetje našla vsaka žival, pa so se najprej naselili sršeni; za njimi so prišli polhi – in ostali, kasneje še miške. Redno ga obiskujejo kune in dihurji, na bližnjem travniku je vsak večer srna ali dve in neskončno mi je žal, da Feliksa, mojega pogumnega srnjaka, ki je prihajal čisto do hiše, ni več. Lovci niso držali obljube, da ga bodo pustili v miru...

Inštitut LUTRA pa je pravkar zaključil svoj drugi LIFE projekt, tokrat informacijsko-komunikacijske narave, s kratkim imenom AQUAVIVA, Živa voda. Namenjen je bil ohranjanju biotske pestrosti – raznoživosti – naših voda. In tako zgodba o povodnem možu in varstvu voda teče že deset let, se nadgrajuje in srečuje vsako leto nove generacije, nove obiskovalce vidrinega centra. Naj bo tako še naslednje desetletje!

Zaradi slabega vremena, ki spremlja obletnico, bo center odprt naslednjo nedeljo, 21.9.2014. Pridite na obisk, na razstavo, na predavanje! Vsakega obiskovalca čaka dobra kava in darilce.

Marjana Hönigsfeld Adamič

 center Aqualutra2  IMG 1195  center Aqualutra4

Eko dan za DOŠ Prosenjakovci v centru Aqualutra

Eko dan v centru AqualutraV četrtek, 5. junija 2014, na svetovni dan okolja, so učenci dvojezične OŠ Prosenjakovci z Goričkega obiskali center Aqualutra, kjer smo jim pripravili Eko dan z vidro. 

Preberi več

Den meštrov z Goričkoga

20130901 sejem mestrov4 spletSeptember na Goričkem se je začel s prav posebnim sejmom, poimenovanim "Den meštrov z Goričkoga". Sejem je potekal 1.9.2013 na travniku med športnim centrom Križevci in vidrinim centrom Aqualutra.

Preberi več

Obisk bumerangovcev v centru Aqualutra

20130730bumerang srece7V torek, 30.7.2013, smo v centru Aqualutra v Križevcih na Goričkem imeli prav poseben obisk. V neposredni bližini centra, v športnem centru Križevci namreč v tem tednu poteka poletni tabor za otroke Bumerang sreče. Udeleženci tabora so se razdelili v dva skupini, ki sta ena za drugo obiskali naš center in se spoznali z njihovo skrivnostno sosedo, vidro. S pomočjo prepariranih živali so spoznali vidrino družino, potipali njen kožuh, prešteli prste na nogi, ... za konec pa smo se z najmlajšimi podali še v bližnji potok in spoznali še majhne in pogosto očem nevidne prebivalce potoka. Lep in prisrčen obisk poln otroške radovednosti. Utrinki so na ogled v galeriji.