Diatomeje v svetu mode

Tomaž in Urška Draž sta navdih za novo kolekcijo Pomlad - poletje 2014 našla v diatomejah.

Se sprašujete, kako so alge zašle v pletenine in se skrile med zanke modnih oblačil, ki jih bodo dame z dobrim okusom oblekle celo za večerne dogodke? Ugibate, kaj imajo alge skupnega z oblačili? Na prvi pogled ničesar. Če pa se poglobimo v ta drobna in krhka enocelična bitja, pa se odpre nov svet, nov vrelec neskončnih navdihov.

Značilnost diatomej je ogrodje, zgrajeno iz kremena. Toda kakšno ogrodje! Miniaturne umetnine narave z raznolikimi ornamenti, ki pri nekaterih vrstah spominjajo na okrogel čipkast prtiček, pri drugih na domiselno okrašeno šatuljo. To sta dve veliki skupini kremenastih alg.

Prav zaradi njihove neopaznosti, a neprecenljivega pomena za življenje smo ta majcena čudesa reke Ljubljanice pod vrstičnim elektronskim mikroskopom povečali tudi več kot 50.000-krat in jih letos spomladi razstavili na nabrežju reke Ljubljanice: nekaj deset mikronov »majhne« kremenaste alge so na razstavnih panojih dosegle razsežnosti enega metra - in pritegnile pozornost mimoidočih. Opazili pa so jih tudi ljudje, ki imajo še posebej izostren čut za oblikovanje in estetiko: arhitekti, industrijski oblikovalci - in tudi kreatorji modnih pletenin. Navdih, v naravi spleten iz kremena, je postal izziv v svetu mode. Ali je mogoče te nežne strukture prenesti v drug svet, se poigrati s pletenino in z njo mehko oviti človeško telo? Ni lahko, toda Tomaž in Urška Draž sta sprejela igro in pokazala, da je mogoče.

Alge, izvirno ujete v zanke modnih oblačil, si boste lahko ogledali na »Fashion Week Aquafresh« v sredo, 15. oktobra v Kinu Šiška v Ljubljani. Ne bo vam žal. Vsaka ženska jih bo želela imeti, najsi bo ljubiteljica narave ali mode.

Med Inštitutom LUTRA in Pleteninami Draž se je spletlo spontano sodelovanje, ki prerašča v partnerstvo - in prijateljstvo, na kar smo izjemno ponosni. Tega ni zapisanega v projektih, pride in se razvija samo od sebe zato, ker delamo prave stvari s pravimi ljudmi. V zanke modnih pletenin smo skupaj ujeti še z Nacionalnim inštitutom za biologijo, Biotehniško fakulteto (Odd. za biologijo), Turizmom Ljubljana in številnimi sodelavci, ki so odlično opravili svoje delo. To je tisto, čemur v svetu ekonomije in sodobne birokracije rečejo »dodana vrednost«, pa pogosto ne vedo, o čem govorijo. Mi vemo.