Kobranka

Natrix tessellata

Kobranka (Natrix tessellata) je nestrupena kača iz družine gožev (Colubidae). Je sorodnica bolj znane belouške (Natrix natrix). Ponavadi zraste do 100 cm, le redko kdaj več. Po hrbtu je temnosiva ali olivno zelena. Hrbtni vzorec sestavljajo temne lise, ki so razporejene kot polja na šahovnici. Po trebuhu je rumenkasta s temnimi prečnimi lisami.

Na drobni glavi ima velika očesa z okroglo zenico. Živi ob ribnikih in čistih tekočih vodah z bogatim obrežnim rastlinjem. Hrani se skoraj izključno z ribami, izjemoma z žabami in paglavci. Majhne ribe poje kar v vodi, večje pa odnese na kopno in počaka, da omagajo. Kobranka se pari aprila in maja. Junija ali julija odloži 5 do 25 podolgovatih jajc. Mladiči se izvalijo konec septembra. Živi po vsej Sloveniji.

Kobranka se pred ljudmi, tako kot vse kače, najprej skuša braniti z begom. Če se ji preveč približamo, dvigne prednji del telesa, se napihuje, glasno sika in z glavo suva proti napadalcu, kot da bi ga hotela ugrizniti. Deluje zelo prepričljivo in marsikaterega napadalca tako odžene. Če jo primemo nas poškropi s smrdljivim izločkom, pomešanim z iztrebki. A ugrizne nikoli. Če jo še naprej dražimo se naredi mrtvo: vrže se na hrbet, čeljust ji omahne, jezik pade iz gobca. Tako skuša napadalca prepričati, da gre za smrdečo mrhovino in naj si rajši poišče boljši zalogaj.

Ogroženost

Kobranka je v Sloveniji uvrščena na rdeči seznam v kategorijo ranljivih vrst. Ogrožajo jo predvsem fizične spremembe habitatov, ki so posledica posegov v vodni in obvodni prostor. Tako kot mnoge druge vrste kač, tudi kobranko splošno preganjajo ljudje.

NAZAJ